Jak szybko schudnąć na wiosnę?
Autor: Waldemar Pawłowski Kwi 17, 2015 - Blog | brak komentarzyNiedługo nastąpi okres ciepłej pogody będziemy chcieli pokazać się w letniej kreacji, która może okazać się trochę za mała.Dobrze już teraz pomyśleć, kiedy jest jeszcze chwila czasu. Oczywiście wiemy, że może być to pewien problem.
Próbowaliście już pewnie nie jednej diety, z ćwiczeniami to na pewno trochę gorzej wychodzi, bo trudno jest utrzymać systematyczność.Oczywiście regularne ćwiczenia fizyczne są bardzo dobrym sposobem dbania o zdrowie jednak nie wielu ludzi robi to regularnie. Z reguły mamy mało czasu więc jak przychodzi się po pracy późno to trudno jest jeszcze wykrzesać siły na trening, siłownię lub jogging.
Co jeśli chodzi o dietę. Oczywiście jest ich setki a może i tysiące i wszystkie obiecują schudnięcie szybkie i skuteczne.
Same jednak przyrządzanie diety nie jest jednak takie proste. Nie podam określonej diety tylko pewne określone zasady żywieniowe.
Jak więc się odżywiać aby zredukować wagę?
Przede wszystkim musimy przeanalizować nasze nawyki żywieniowe.Pomyślmy o wszystkim co spożywamy. Zróbmy sobie bilans.Trzeba jednak uwzględnić wszystko. Zarówno główne posiłki jak i napoje pite i batoniki, chipsy, oraz paluszki. Często niektórzy mówią, ja prawie nic nie jem. Tylko okazuje się że wypita Coca Cola, zjedzony batonik i frytki, dostarcza takich ilości cukrów że trudno już zjeść coś więcej. Najważniejsza jest analiza zjedzonych węglowodanów. Dobrze zsumować wszystkie węglowodany i wszystkie napoje słodzone. Jeżeli zastanowimy się nad ilością cukru, którą one zawierają to okaże się jak dużo tego jest. Tu nie chodzi tylko o kalorie. Ważny jest tak zwany indeks glikemiczny.
Co to jest indeks Glikemiczny?
Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%). Czyli jest to wzrost glukozy we krwi w porównaniu do wzrostu jaki powoduje sama glukoza. Aby wyznaczyć indeks glikemiczny, należy podać produkt w ilości zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów kontrolnej grupie osób. Następnie przez dwie godziny, co 15 minut dokonuje się badania poziomu cukru we krwi. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach osób dają zbliżone wyniki. Wyniki u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych.
Dlaczego ten indeks glikemiczny jest tak ważny?
Indeks ten możemy znaleźć w wielu gotowych tabelach i porównać między sobą pokarmy. Otóż wartość tego indeksu ma duże znaczenie praktyczne.Glukoza we krwi która pojawia się po spożyciu określonych posiłków w różnym stopniu pobudza trzustkę do wydzielania hormonu insuliny.Insulina odpowiedzialna jest za wprowadzenie glukozy do komórek. To dzięki insulinie właśnie glukoza przenika do naszych komórek.W wątrobie oraz w mięśniach glukoza częściowo zamieniana jest na glikogen. Glikogen jest to zapasowy wielocukier( polisacharyd) który może być użytyprzy niedoborach glukozy oraz w sytuacjach stresowych, do uzyskania szybkiej energii. Jednak tylko część glukozy jest zamieniana na glikogen reszta służy do produkcji tłuszczu, który jest naszym głównym zapasowym materiałem energetycznym. Im więc jemy więcej węglowodanów tym bardziej pobudzamytrzustkę do wydzielania insuliny. Po pewnym czasie może się okazać, że trzustka nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej jej ilości i wtedy mogą pojawić się objawy cukrzycy, ale następuje to dopiero w dość późnym okresie. Jednak w związku z powszechnym spożywaniem węglowodanów pod różnym postaciami ilość chorych na cukrzycę wzrasta we wszystkich krajach rozwiniętych, ale to odrębny problem na inna okazję.
Od czego więc zacząć odchudzanie?
Zdrowe odchudzanie