Czy cholesterol w jajku jest szkodliwy?

Czy należy obawiać się cholesterolu?

Światowa nagonka na cholesterol stała się już niemal psychozą. Ludzie mówią, że sa chorzy na cholesterol.  Reklamy  telewizyjne, lekarze i  dietetycy odnieśli sukces. Ludzie rzeczywiście boją się cholesterolu, ale czy słusznie?  Cholesterol oskarżany jest o największe zbrodnie. Jest ścigany jak największy zabójca.

Czym więc jest cholesterol?

Cholesterol zaliczany jest do steroidów z grupy lipidów. Z chemicznego punktu widzenia należy do alkoholi.  Posiada on dosyć skomplikowaną budowę chemiczną, więc nie będę jej dokładnie omawiał. Cholesterol jako lipid nie jest rozpuszczalny w wodzie. Jego budowa wygląda tak:

Cholesterol.svgto tak tylko dla informacji, bo nie o jego budowę chemiczną przecież chodzi.    Najważniejsze jest  jego działanie cholesterolu w organizmie    Otóż cholesterol   jest niezbędny dla prawidłowej funkcji  organizmu.   Jego działanie jest wielokierunkowe. Bierze udział w budowie błon komórkowych  wszystkich komórek naszego ciała. Także osłonki mielinowe  nerwów są zbudowane częściowo z cholesterolu. Cholesterol odrywa kluczową rolę w przebiegu wielu procesów biologicznych

Cholesterol jest produktem wyjściowym do produkcji wielu biologicznie aktywnych cząstek jak:\

  • hormony płciowe ( progesteron i estrogeny )
  • glikokortykosteroidy
  • aldosteron
  • witamina D3
  • kwasy żółciowe

Dlaczego taki strach przed jajkami?

 

Colorful Easter eggs on grass background

Jak odkryto, że w jajkach jest duża zawartość cholesterolu wystąpiła istna panika. Zaczęto pisać, że można jeść 3 jajka na tydzień,  bo  inaczej to miażdżyca gotowa.

Jaka jest prawda? 

Jajka są jednymi z najbardziej wartościowych potraw. Oczywiście zawierają  dużo cholesterolu. W jednym jajku jest około 200 mg cholesterolu w 100g jajka szczególnie w żółtku, ale można by powiedzieć i co z tego, że ma nie ma to większego znaczenia, ale po kolei.

Jajka są cudem zawartym w skorupce. Z tych substancji zawartych w jajku bez udziału żadnego innego produktu powstaje żywy kurczak lub inne pisklę.  To oznacza, że w jajku zawarte są wszystkie składniki, jakie są potrzebne do wytworzenia wszystkich organów ptaka lub gada. Przyjrzyjmy się temu uważniej.

Co więc jest w jajku?

Ogólnie można by powiedzieć, że wszystkie potrzebne składniki:

  • Białka pełen skład aminokwasów  szczególnie aminokwasy egzogenne dla człowieka takie jak; lizyna, tryptofan, leucyna,  izoleucyna, metionina, walina, treonina, fenyloalanina, lub względnie egzogenne arginina oraz histydyna
  • Tłuszcze jajka zawierają około 5g  tłuszczy w tym NNKT  jak kwasy omega-3 oraz omega-6. Dlatego najzdrowsze jest jedzenie jajek na surowo lub lekko ugotowane czyli tak zwane na miękko gdy żółtko nie jest ścięte, gdyż kwasy nienasycone zawarte w jajku nie ulegają wtedy utlenieniu. Tak pisałem o olejach nienasyconych kwasy tłuszczowe łatwo się utleniają i wtedy mogą być szkodliwe   Zawartość tłuszczy zależy oczywiście w dużym mierze od sposobu żywienia kury. Szczególnie duża jest ich zawartość jeżeli kura dostaje ziarno siemienia lnianego oraz jak kura żywi się na wolnym wybiegu. Kura jest wszystkożerna więc zjada także owady trawę oraz nasiona.
  • Witaminy  jajka są  bogatym źródłem wielu witamin szczególnie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin  takie jak A, D i  K , ale także inne witaminy B2, B5, B6, B9, B12.
  • Cholina jest  ważną i potrzebną substancją chociaż rzadko się o niej mówi i pisze. Wchodzi w skład fosfolipidów lecytyny i sfingomieliny  które są szczególnie ważne do budowy i prawidłowego działania naszego mózgu. Organizm potrafi co prawdą produkować cholinę ale w ograniczonej ilości. Dzienne zapotrzebowanie na cholinę wynosi 0,5-4 g dziennie. Jedno jajko zawiera 100mg choliny, więc jajka  stanowią jej bardzo dobre źródło.
  • Luteina i zaaksantyna te substancje stanowią bardzo ważne wzmocnienie oczu. Są to silne antyutleniacze, które zabezpieczają  przed zwyrodnieniem plamki żółtej mają też korzystne działanie zapobiegające powstawaniu zaćmy, która jest obecnie bardzo rozpowszechniona i wiele ludzi w kolejce czeka na operację

Oczywiście obecny wpis nie wyczerpuje tematu, tak ważnego i istotnego dla zdrowia jakim jest cholesterol.

Poświęcę jeszcze wiele uwagi temu tematowi aby dostarczyć Ci ciekawych informacji. Oczywiście zawsze będą pytania a ile jajek dziennie ja mogę zjeść, bo zawsze dietetycy piszą bo na tydzień to tyle to a tyle…… a ja Ci powiem, tyle ile chcesz jeżeli nie masz alergii na jajka i nie przejmuj się cholesterolem. Organizm posiada mechanizmy samokontroli jeżeli większe ilości cholesterolu zjadamy to on produkuje mniej.

Proszę napisz swój komentarz jak Ty uważasz i czy ten temat jest dla Ciebie interesujący. 

Osoby,  które chcę się dowiedzieć więcej co z tym cholesterolem zapraszam na stronę:

 

Cholesterolu mówi bardzo niewiele o swojej przyszłości zdrowia

 

 

 


404