Alergia pokarmowa


Alergia pokarmowa

Alergie pokarmowe są bardzo rozpowszechnione ale nie często diagnozowane.
Alergie możemy podzielić z grubsza na IgE zależne oraz IgG zależne oraz
pseudoalergie, nadwrażliwość na histaminę i nietolerancje pokarmowe.
Alergie IgE zależne to tzw. prawdziwe alergie łatwo diagnozowane przy pomocy
testów skórnych lub innych testów np. testów RAST. Objawy uczulenia występują
szybko po kontakcie z alergenem od kilku minut do kilkudziesięciu minut, dlatego
łatwiej je zauważyć i to powiązanie jest bardziej czytelne i bardziej zauważalne.
Przykładem może być ukąszenie przez pszczołę lub osę i wstrząs anafilaktyczny.
Niektóre pokarmy też tak alergizują np. orzechy, ryby tak zwane owoce morza.
Objawy uczuleń są często ostre np. pokrzywka na skórze, obrzęki błon śluzowych,
skurcz oskrzeli, występuje duszność, czasami występuje spadek ciśnienia tętniczego.

Co to są alergie IgG zależne?

Drugą grupę stanowią alergie IgG zależne. Nie wykrywa się tych alergii wykonywanymi,
testami skórnymi, trzeba by wykonać badanie IgG4, ale to jest bardzo kosztowne więc,
nie są często wykonywane. To powoduje, że o tych alergiach mało wiemy.
Obecnie stanowią one większość alergii pokarmowych, ale są pomijane przez wielu lekarzy,
nawet alergologów. Tu zaliczyć trzeba tak zwane alergie maskowane.

Co to jest alergia maskowana ?

Alergia maskowana została wykryta przez studenta medycyny o nazwisku Rinkel,
cierpiącego na przewlekły katar.
Jego rodzice żyli na wsi i przysyłali mu jajka, którymi się regularnie codziennie żywił.
Po jakimś czasie zaczął podejrzewać, że katar może mieć związek z jedzeniem jajek.
Zaczął jeść więcej jajek, ale czuł się nawet lepiej. Po jakimś czasie przestał jeść jajka.
Dolegliwości po kilku dniach ustąpiły. Gdy po kilku dniach zjadł ciasto na swoje
urodziny, w których było dużo jaj,to straci ł przytomność.
To ilustruje jak działają alergie maskowane. Jest to mechanizm,który bardzo różni się
od klasycznych alergii.
Przy maskowanych alergiach mamy do czynienia z pokarmami, które spożywamy codziennie.
Najczęstszymi alergiami pokarmowymi w Polsce są alergie pokarmowe na jajka, mleko, oraz pszenica i kakao.
Alergeny maskowane powodują efekt niemal uzależnienia id alergenów i bardzo często,
ludzie nie wyobrażają sobie życia bez jedzenia tych pokarmów, więc często pada pytanie,
a co ja będę jeść?
Oczywiście nie jest prostym odstawić te pokarmy i czasami oznacza to rewolucję w kuchni.

Pseudoalergie

W zasadzie nie jest to alergia w dosłownym tego znaczeniu.
Nie są wytwarzane przeciwciała, gdyż nie uczestniczy tutaj układ immunologiczny.
Polega to na tym, że niektóre substancje np. konserwanty, powodują uwalnianie histaminy.
Histamina uwalniana jest z komórek tucznych i wywołuje objawy podobne do alergicznych.

Nietolerancje pokarmowe a alergia pokarmowa

Nietolerancje pokarmowe jest szerszym określeniem niż alergia pokarmowa. Obejmuje także zjawiska,które nie polegają na procesach immunologicznych, ale wszystkie zaburzenia trawienia,
lub osłabienie przyswajania substancji pokarmowych. Możemy mówić o tym w przypadku
laktozy, fruktozy, glutenu, a także nadwrażliwość na aminy biogenne.
Tych nietolerancji nie zbadamy przy pomocy tradycyjnych testów alergicznych.
Trudności z ich wykryciem powodują, że są źle leczone, bo nie są rozpoznane.

Jak leczyć alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe?

Aby leczyć trzeba prawidłowo rozpoznać. Jak już podałem są problemy z prawidłowym
wykryciem nietolerancji i alergii pokarmowych. Testy używane dotychczas nie wykrywają
alergii IgG zależne, nietolerancji pokarmowych nadwrażliwości na histaminę .
Najlepsze do prawidłowego wykrycia są testy biorezonansowe Mora
Wykrywają one wszystkie rodzaje alergii i nietolerancji, pozwalają one jednocześnie
zmniejszyć ich reaktywność na nietolerowane pokarmy.
Przy leczeniu konieczna jest karencja na nietolerowane pokarmy przez okres min. 2tyg.
ale lepiej jest zrobić 6 tygodniową karencję i dopiero po odczuleniu stopniowo i
ostrożnie wprowadzać, obserwując reakcję swojego organizmu na określone pokarmy.
Czasami jednak trzeba na stałe wykreślić ze swojego jadłospisu niektóre pokarmy,
lub wprowadzić dietę antyhistaminową, bez mleczną lub bezglutenową.
Leczenie jednak powinno być kompleksowe. Aby trwale i skutecznie wyleczyć się
trzeba leczyć cały organizm, ale przede wszystkim zacząć od jelit
Jelita odgrywają główną rolę w utrzymaniu zdrowia i leczeniu chorób alergicznych.
Sprawdzamy zasiedlenie ich przez pasożyty,bakterie gnilne Candida albicans.
Dopiero gdy doprowadzimy do ich całkowitego oczyszczenia i przywrócenia
fizjologicznej flory bakteryjnej a także odbudowy prawidłowej funkcji układu
immunologicznego, dochodzi do trwałego postępu w leczeniu chorób alergicznych.

Opracował Lek. Waldemar Pawłowski